Meteen naar de inhoud

Kattenkrabpaal voor buiten

Iedere kat heeft de behoefte zijn nagels te strekken en slijpen, om deze niet te lang te laten worden. Dit heb je liever niet aan je mooie nieuwe bank of dat nieuwe vloerkleed en dus is er de krabpaal uitgevonden. Katten kunnen hun nagels aan het werk zetten en de paal geeft het gevoel avontuurlijk in een boom te klimmen. Het vinden van beweging en plezier wordt voor jouw kat een stuk makkelijker en amusanter en er wordt voorkomen dat hij of zij zijn plezier zoekt aan de stoelen, het behang of de gordijnen in huis. Echter, tegenwoordig is er voor de kat die graag naar buiten gaat ook een speeltje ontworpen om op te spelen. De krabpaal voor buiten is een populair fenomeen, waarmee jouw kat kan spelen in de buitenlucht, niet aan jouw dierbare meubelen kan zitten en in een veilige omgeving verkeerd.

Wat is een krabpaal?

Een krabpaal is vaak een houten paal wat is omwonden met touw om aan te krabben. De paal bevat een stevig voetstuk waardoor het een stabiel speeltoestel vormt en ze zijn te verkrijgen in allerlei vormen en maten. Zo zijn er kleine krabpalen voor jonge katten en hele grote exemplaren. Soms is een krabpaal aangekleed met speeltjes die voor extra uitdaging kunnen zorgen. Het is belangrijk dat je een krabpaal kiest die bij het formaat en karakter van jouw huisdier past. Een krabpaal kan het beste op een vrije plek worden neergezet zodat de kat snel door het toestel wordt aangetrokken.

Waarom een krabpaal?

Een kat is van nature een roofdier en zijn nagels zijn een belangrijk onderdeel van de jacht, die scherp moeten blijven. Dit zorgt voor het instinct de nagels te onderhouden, waar de krabpaal een goed hulpmiddel voor is. Het krabben gaat daarentegen niet allen om de nagels bij te vijlen, het is ook een middel om plezier te maken en een uitlaatklep voor agressie, wat je als kattenliefhebber liever uitbesteed aan een speciaal daarvoor gemaakte krabpaal dan de meubels of de aankleding in huis.

Een krabpaal buiten

Voordelen

Tegenwoordig is er een eindeloze keuze aan speeltoestellen voor katten en ook de krabpaal voor buiten wordt steeds populairder. Zo’n toestel is bijvoorbeeld voordelig wanneer je in de stad woont en in het bezit bent van een kleine tuin. Om je huis heen zijn weinig bomen te vinden en is het druk met verkeer. Door het plaatsen van een krabpaal in je tuin kan je kat toch van het avontuurlijke buitenleven proeven, zonder dat hij of zij gevaar loopt in de drukke stad.

Tevens is het voordeel van een krabpaal voor buiten dat jouw meubels en interieur veilig zijn van de nagels van je kat en ook minder haar blijft hangen, aangezien katten het meeste haar verliezen tijdens het spelen. Emotie, agressie en plezier worden allemaal bevredigd, waarnaast het beestje ook op een natuurlijke manier zijn nagels kan verzorgen en zichzelf een goede verzorging kan geven.

Tenslotte is de tuin vaak een enigszins vergeten deel van het huis en kan het door een speeltoestel juist opgeleukt worden en meer naar voren komen, zonder dat er ruimte wordt ingenomen in de woonkamer. Door de krabpaal buiten te plaatsen zal het interieur nog meer beschermd worden van de klauwtjes van jouw kat.

Nadelen

Er zijn weinig nadelen gebonden aan het nemen van een krabpaal, en zeker niet voor een krabpaal buiten. Sommige katten zijn echter minder aangetrokken tot het gebruiken van een krabpaal, waarbij dan kattenkruid spray gebruikt kan worden. Overigens kunnen goedkope krabpalen snel stuk gaan en moet er bij de aanschaf van een krabpaal goed gelet worden op het juiste materiaal.

Welk materiaal is er nodig?

Een krabpaal moet praktisch zijn, maar moet er daarnaast ook aantrekkelijk uitzien voor je kat. Het is daarom van belang uit te zoeken wat past bij jouw kat. Denk hierbij aan een horizontaal of verticaal model, stevigheid, de mogelijkheid tot uitbreiding in je woning.

Voor een krabpaal buiten is steigerhout een betrouwbaar materiaal in combinatie met sisaltouw, omdat de meeste “krabmeubels” dit ook bevatten. De krabpaal kan je bijvoorbeeld bekleden met nepgras en je kan zelfs een heel huisje op de paal plaatsen. Alles voor jouw pluizenbol.