Meteen naar de inhoud

Wat is een goede krabpaal?

Geen katten huishouden is compleet zonder een goede krabpaal. Dit is niet zomaar een stuk speelgoed voor je kat maar een geweldige krabpaal biedt je kat een plek om te zitten, een plek om zich te verstoppen en een plek om te spelen!

Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je je kat overal moet zoeken? Uiteindelijk zie je je kat dan ook vanaf de bovenkant van je koelkast of een groot meubelstuk naar je staren. Dat komt omdat de meeste katten graag hoog zitten. Op deze manier kunnen ze zelfverzekerd en rustig hun territorium vanaf een veilige plek in de gaten houden. Wil je zeker weten dat je de juiste krabpaal koopt? Volg dan de onderstaande tips om er zeker van te zijn dat je de juiste koopt.

Het begint met een stevige basis

Een dunne krabpaal gaat hem niet worden als je kat erop springt en erop klimt, of er zelfs er alleen maar kopjes tegenaan geeft. Dus een van de eerste dingen die je wilt onderzoeken, is hoe stevig de basis van een krabpaal is voordat je je geld eraan uitgeeft.

Controleer of de basis sterk en vooral groot genoeg is om te voorkomen dat de krabpaal wiebelt of kantelt, en houd ook rekening met het gewicht van je kat. Als je meerdere katten hebt, moet de paal hun gezamenlijke gewicht kunnen houden. Anders kan je kat gewond raken als de boom instabiel is.

 Een makkelijke tip om te onthouden: hoe groter een krabpaal, hoe breder de basis moet zijn.

Ruime plateau’s en schuilplekjes

Een goede krabpaal heeft een verscheidenheid aan plateau’s en schuilplekjes waar je kat kan liggen en een dutje kan doen. Sommigen hebben zelfs speelgoed die je aan de plateau’s kan hangen, zodat je kat kan spelen terwijl hij veilig en hoog in de krabpaal zit. 

Controleer of de plateau’s groot genoeg zijn om je kat te ondersteunen, en dat schuilplekjes ook groot genoeg zodat je kat er comfortabel in kan. Plateau’s met hogere randen of een speciaal ‘bedje’in plaats een platte plaat worden aanbevolen omdat ze een veiliger zijn voor je kat. Op deze manier kan hij zijn rug tegen de zijkant kan laten rusten om zich nog veiliger te voelen.

Plateau’s en schuilplekjes op verschillende hoogtes langs de krabpaal zullen je kat ook verleiden om nog meer tijd door te brengen in of bij de krabpaal. Ook de variëteit zal helpen dingen interessant te houden.

Uiteindelijk gaat het allemaal om kwaliteit

Een paar andere zaken om in gedachten te houden tijdens het winkelen voor een goede krabpaal:

  • Als je meer dan één kat hebt, overweeg dan om te investeren in een grote krabpaal met minimaal één platform voor elke poes, samen met één slaapgedeelte en één krabpaal voor elke kat..
  • Experts raden ook krabpalen aan die zijn gemaakt van hoogwaardige, duurzame materialen zoals massief hout en vloerbedekking die niet zijn behandeld met chemicaliën. De materialen moeten veilig zijn en bestand zijn tegen de klauwen van je kat.
  • Als het gaat om het touw om de krabpalen, kies dan voor natuurlijk, dik sisaltouw in plaats van geolied touw wat als giftig beschouwd kan worden.
  • Experts raden ook aan om vloerbedekking wat vastgeniet zit die aan de krabpaal in plaats van gelijmd, omdat de lijm giftig kan zijn voor je katten. En in plaats van spijkers, zijn schroeven een betere manier zijn om de krabpaal in elkaar te zetten.

Wees bereid om wat meer geld uit te geven voor een goed gebouwde krabpaal. Bekijk daarvoor onze speciale krabpaal winkelpagina om zo de beste winkel voor een krabpaal te vinden. De investering is zeker de moeite waard omdat een product van hogere kwaliteit veiliger is voor je kat(ten) en ook langer meegaat. Maar als je echt handig bent, kun je zelfs je eigen krabpaal maken om er absoluut zeker van te zijn dat deze aan alle behoeften van je kat voldoet.