Meteen naar de inhoud

Waarom strekken katten?

Katten zijn in staat om hun lichaam in allerlei posities te wringen wanneer ze zich uitrekken. Maar waarom doen ze dat nu? Of waar is het uitrekken goed voor? Dit is wat experts zeggen over katten en hun behendige rekgewoonten.

Katten maken eigenlijk altijd tijd om zich uit te rekken. Je hebt misschien gemerkt dat je kat graag haar poten strekt wanneer ze wakker wordt na een dutje, na het eten of het spelen, of zelfs wanneer ze om aandacht of eten vraagt. Dus hoe zit het eigenlijk met al dat uitrekken? Experts hebben hun theorieën, en een paar van deze hebben we hieronder opgesomd.

Een lekkere stretch na een goede nachtrust

Net als jij, houden katten van stretchen na het wakker worden. Omdat het gewoon goed voelt. Na zo lang in dezelfde positie te hebben gelegen, is het lekker om de ledematen te laten strekken terwijl je de spieren verlengt en strekt.

Verder kan stretchen de bloedstroom door het lichaam stimuleren, wat belangrijk is omdat katten ervan houden om tot wel 16 uur per dag te slapen. Na al die inactiviteit zullen katachtigen genieten van een paar goede rekoefeningen om het bloed te laten stromen, de spieren te activeren en de bloeddruk te verhogen. Omdat de bloeddruk van een kat op natuurlijke wijze daalt wanneer ze slapen. Eigenlijk maken ze zich zo klaar om te eten, spelen en andere leuke kattendingen te doen.

Dingen soepel houden en voorbereid op actie

Wanneer je een lange periode stil zit en je lichaam niet uitrekt zul je je stijf voelen en kan je bewegingsbereik beperkt worden. Hetzelfde geldt voor katten. Door hun gewrichten te bewegen en hun spieren op te strekken, houden katten hun lichaam flexibel zodat ze hoog kunnen springen, prooien kunnen vangen en met snelheid en behendigheid kunnen rennen. Simpel gezegd, door de spiervezels langwerpig te houden met behulp van verschillende rekoefeningen, kunnen katten ervoor zorgen dat ze altijd klaar staan ​​om in actie te springen wanneer dat nodig is.

Een klein beetje Detox

Na een tijdje inactief te zijn, kunnen gifstoffen en afval, zoals melkzuur en kooldioxide, zich ophopen in het lichaam van je kat. Dus als je speelse kat zich uitstrekt bij het ontwaken, werkt ze niet alleen aan het in beweging brengen van haar spieren, maar helpt ze de gifstoffen in haar lichaam weg te spoelen. Je zou al dat uitrekken een natuurlijke vorm van ontgifting kunnen noemen, omdat de bewegingen niet alleen de bloedcirculatie kunnen stimuleren, maar ook de lymfecirculatie.

Je vertrouwen

Heeft je kat zich ooit voor je uitgestrekt op haar rug of misschien zelfs een poot naar je toe uitgestrekt? Dat is een teken dat ze zich helemaal bij je op z’n gemak voelt en dat ze zelfs bereid is haar kwetsbare buik aan je bloot te stellen, omdat ze je zoveel vertrouwt. Dus naast het strekken omdat het fantastisch aanvoelt, kan dit ook de manier van je kat zijn om je te laten weten dat ze je echt vertrouwt.

Zoals je kunt zien, hebben katten behoorlijk goede redenen om alle rekoefeningen te doen die ze gedurende de dag doen. Na een lange tijd te hebben gezeten of een lang dutje te hebben gedaan, weet je harige vriend precies hoe het lichaam weer in beweging te krijgen en hoe haar spieren en gewrichten los te maken, zodat ze weer het speelse en actieve katje kan zijn.