Meteen naar de inhoud

Hoe oud worden katten?

Natuurlijk wil je je kat zolang mogelijk bij je houden. Maar wat is ongeveer de levensverwachting van een kat? Goed nieuws: de laatste 50 jaar worden katten gemiddeld een stuk ouder. Dit komt door betere voeding en meer aandacht aan geneeskundige zorg. Gemiddeld leeft een kater ongeveer 13 tot 15 jaar, een poes twee jaar ouder. Is je kat gecastreerd of gesteriliseerd? Dan kun je er nog eens twee jaar bij optellen.

De oudste kat ter wereld

De oudste kat ter wereld was een langharige kat, genaamd Spike. Hij overleed in 2001 op een leeftijd van maarliefst 31 jaar! Dat is ongeveer 140 mensenjaren. Hij was tot het laatste moment nog vrolijk en gezond.

Kattenjaren en mensenjaren

Het eerste levensjaar van een kat staat gelijk aan 18 mensenjaren. Daarnaa verandert dat langzaam: bij een kat van 10 tot 20 jaar oud staat een jaar gelijk aan 4 mensenjaren.

Hoe oud is je kat?

De leeftijd van een kat bepalen kan soms best lastig zijn. Meestal wordt eerst gekeken naar het gebit: een kitten van minder dan 3 weken oud heeft nog geen tanden, de tanden komen pas na 3 tot 6 weken. Katten hebben de eerste twee jaar schone, witte tanden, maar net als bij mensen verkleuren ook de tanden bij katten naarmate de jaren vorderen. Ze krijgen last van infecties, glazuurverlies en terugtrekkend tandvlees. Onderhoud je het gebit goed, bijvoorbeeld door onderhoud of te poetsen, dan zullen tandziekten pas later komen.

Ook aan de ogen kun je de leeftijd van een kat enigszins afleiden. Als een kat zeven jaar is, zie je vaak een lichte verkleuring van de lens. Ze zien hierdoor gelukkig niet slechter.

De vacht van een oude kat

Een jonge kat heeft vaak een soepele en zachte vacht. Helaas blijft deze mooie haardos niet voor eeuwig. De vacht van een oude kat wordt dof, maar ook dunner en stugger. Net zoals bij oude mensen dus. Dat komt omdat de talgklieren uit de huid verdwijnen en de huid droger wordt. Langharige oude katten hebben vaak een klitterige vacht.
Een kat wordt ook minder flexibel in zijn ribbenkast. Een jonge kat heeft erg soepele ribben, maar na zeven jaar wordt dat minder. Doe dus rustig aan met de ribben van een oude kat!

Goed zorgen voor je oude kat

Oudere katten kunnen hun lichaamstemperatuur wat lastiger aanpassen aan de omgeving. Dit betekent dat ze het zelfs bij kamertemperatuur koud kunnen hebben! Zorg er daarom voor dat je kat een warm plekje op kan zoeken, bij voorkeur in het zonlicht. De warmte van de zon zorgt er ook voor dat de hormonen en stofwisseling beter werken, pijn in spieren en gewrichten vermindert en de huid een betere doorbloeding krijgt.

Oudere mensen kunnen zich vaak lastig concentreren en dat is bij katten niets anders. Het kan dus zomaar zijn dat je kat ineens voor zich uitstaart en niet meer weet wat hij eigenlijk van plan was.

Let er ook altijd op dat je oude kat wel genoeg drinkt en eet, want soms beïnvloeden doorbloedingsproblemen in de hersenen het honger- en dorstgevoel. Helaas komen bij oudere katten ook veel hartproblemen voor. Kies daarom voor voedsel met zo weinig mogelijk zout en suiker. Controleer af en toe de hartslag en polsslag (bij de keel) van je oude kat. Als hij een opgezette vacht heeft, hijgt, grote pupillen heeft of te snel ademt dan heeft hij waarschijnlijk stress wat wellicht duidt op een aandoening.

Aangezien je oude kat zich slecht kan aanpassen aan temperatuurverschillen, is het niet verstandig om hem met koud weer te lang buiten te laten. Ook als hij dit altijd al gewend was. Je doet er goed aan een opstapje te maken naar zijn favoriete uitkijkplek.

Probeer zo lang mogelijk met je oude kat te blijven spelen. Vooral het wegtrekken van een touwtje voor zijn poten is erg goed, het zal zelfs de meest luie katten verleiden om het ding met zijn voorpoten een mep te verkopen. En dat is erg goed voor zijn fysieke gestel. En vergeet zeker de krabpaal niet deze zal je kat nodiog hebben om zijn nagels te blijven verzorgen.

Heb jij zelf ook nog tips of adviezen? Laat het hieronder dan weten en we zullen ze toevoegen.