Meteen naar de inhoud

Hoeveel chocolade is giftig voor katten?

Overal hoor je het. Chocolade is giftig voor katten. Mensen kunnen chocolade eten, dus waarom zou een kat dat niet kunnen? Chocolade is gevaarlijk voor katten vanwege de theobromine, die misselijkheid, diarree, epileptische aanvallen, en een snelle hartslag kan veroorzaken of zelfs een hartaanval of de dood. Deze stof is een stimulerend middel dat je kunt vergelijken met cafeïne.

Het spijsverteringssysteem van een kat is niet alleen kleiner, maar ook anders dan mensen. Het duurt veel langer voordat een kat theobromine in zijn systeem metaboliseert dan een persoon.

Hoeveel chocolade is teveel voor een kat?

De hoeveelheid chocolade een kat kan verdragen, is afhankelijk van verschillende factoren. Het hangt af van het type chocolade, de grootte van de kat en hoeveel. Bekijk de chocolade vergiftiging calculator hiernaast voor een schatting van hoeveel chocolade gevaarlijk kan zijn voor uw kat. De toxiciteitsniveaus zijn hetzelfde voor katten en honden.

Een dodelijke dosis theobromine en cafeïne voor katten is bijvoorbeeld 100 tot 200 milligram voor elke 1 kilogram (2,2 pond) die het dier weegt. In sommige rapporten van de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals zijn echter gezondheidsproblemen geconstateerd bij veel lagere doses, zoals 20 milligram.

Dus hoe vertaalt je dit naar je eigen kat? Als we van 20 milligram uitgaan, bij deze hoeveelheid kunnen er namelijk al symptomen bij je kat verschijnen, dan betekent dat een 11 kilogram kat (25 pond) ongeveer 4,5 gram melkchocolade zou moeten eten om ongeveer 20 milligram theobromine binnen te krijgen. Sommige katten lijken niet te reageren, maar sommige wel. Dit is een conservatieve berekening dan het ‘standaard’ giftige niveau van 100 tot 200 milligram, maar voorkomen is beter dan genezen.

Misschien is de gemakkelijkste vuistregel om te onthouden dat één ons melkchocolade per pond (0,5 kilo) lichaamsgewicht een potentieel dodelijke dosis is bij katten.

Soorten chocolade en niveaus van theobromine

Sommige chocolaatjes zijn giftiger dan andere. Hoe zoeter de chocolade, hoe lager het theobromine niveau, aangezien theobromine een bittere substantie is. Ongezoete bakkerschocolade bevat acht tot 10 keer meer theobromine dan melkchocolade. Witte chocolade heeft nauwelijks theobromine, dus theobromine vergiftiging is zeer onwaarschijnlijk als je kat witte chocolade heeft gegeten.

Hoe groot is een bedreiging voor chocolade voor katten?

Honden lopen veel meer gevaar dan katten om chocolade vergiftiging te krijgen. Hoewel het vergiftigingsniveau voor een kat of hond hetzelfde is, afhankelijk van het gewicht, zijn honden een zoetekauw en katten niet. Hoewel een kat misschien wat chocolade probeert, is het minder waarschijnlijk dat hij deze blijft eten.

Het komt erop neer dat een kat die een paar M & M’s opeet geen probleem zou moeten zijn, maar je moet er natuurlijk gewoonte van maken. Maar een chocoholic kat kan een probleem zijn.

Medische behandeling voor je kat

De medische behandeling van een kat voor chocoladevergiftiging omvat meestal het veroorzaken van braken binnen twee uur na het eten van de chocolade. Eventueel kan een arts ook medicijnen geven om zijn hartslag te regelen.

Alternatieven voor chocolade voor katten

Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat een kat een voorliefde voor chocolade ontwikkelt, moet je nooit toegeven aan de drang om ze dit menselijke voedsel te voer. Zoek in plaats daarvan speciaal lekkernijen voor katten om ze te geven: chocolade voor katten is nooit een goed idee!

Er zijn veel kattenkoekjes of kattenvoer beschikbaar die niet alleen de smaak en het reukvermogen van je huisdier aanspreken, maar ook een aantal gezondheidsvoordelen bieden. Zoek kattenkoekjes die niet alleen smakelijk zijn, maar ook extra voedingsstoffen bevatten om het dieet van je kat te ondersteunen en te helpen bij tandverzorging. En vergeet niet dat het behandelen van je kat niet alleen om voer gaat. Ze tijd, aandacht en liefde geven, kan net zo goed zijn als een chocoladeachtige traktatie in hun ogen!