Meteen naar de inhoud

Waarom heb ik kattenspeeltjes nodig?

Ook jouw kat heeft af en toe afleiding nodig. Als hij deze niet krijgt dan gaat hij zich vervelen en begin bijvoorbeeld aan de bank te krabben. Daarnaast is het mogelijk doordat je kat te weinig beweging heeft hij te dik wordt. We kunnen je zelfs vier redenen gegeven waarom je zeker een paar kattenspeeltjes moet aanschaffen.

Katten zijn huisdieren die enorm van spelen, stoeien en klauteren houden. Ze vinden het heerlijk om een bewegend doel te volgen en te vangen, ergens aan te hangen, op te zitten en genieten er natuurlijk enorm van als hun baasje ze de nodige aaiaandacht geeft. Voor het speelplezier van je kat heeft ViaDierenwinkel.nl allerlei soorten kattenspeelgoed in huis.

Zo heb je de keuze uit diverse soorten balletjes, al dan niet met gerinkel en van allerlei materialen. Ook zijn er grappige nepmuisjes waar je kat lekker zijn tanden in kan zetten. Hiernaast zijn er hengels met allerlei kleurrijke pluchen speeltjes aan het uiteinde. Reken er maar op dat je kat zal blijven grijpen naar al dat leuks! Katten hebben daarnaast echt iets met lasers. Ze blijven het punt waar de laser op is gericht razendsnel volgen en willen deze telkens pakken! Daarom hebben wij ook laserstralen in het assortiment kattenspeelgoed.

Omdat katten het ook erg leuk vinden om met hun eten te spelen, verkopen wij ook speeltjes waar je kat op een intelligente manier het eten uit moet zien te halen. Wat een uitdaging!

 • Voorkomt verveling
  Het is algemeen bekend dat katten niet veel meer doen dan eten en slapen. Als er niet of weinig speeltjes zijn kunnen ze zich gaan vervelen. Hierdoor kunnen banken of gordijnen het soms ontgelden.
 • Beweging
  In Nederland zijn gemiddeld genomen 35% van de katten te zwaar. Dit komt natuurlijk net als bij mensen doordat ze weinig bewegen en teveel eten. Als dit te lang duurt wordt je kat te zwaar. Door het aanschaffen van diverse speeltjes kun je dit voorkomen en is de kans op overgewicht een stuk kleiner.
 • Katten zijn jagers
  Katten zijn van oorsprong natuurlijk echte jagers, dit was immers de enige manier om aan eten te komen. Sinds ze onze huisdieren zijn is dat natuurlijk niet meer nodig. Toch blijft het jachtinstinct erin zitten. Ook hiervoor zijn er diverse kattenspeeltjes voor. Denk bijvoorbeeld aan een hengel met een speelmuis eraan.
 • Schept een band
  Als je iedere dag even met je kat speelt schept dat natuurlijk een band. Omdat je iedere dag even speelt ben je een vertrouwd persoon en op deze manier hou je de kat zelf ook nog in beweging. Een win win situatie.

Oudere katten zullen het leuk vinden om drie of vier keer per dag te spelen terwijl jongere katten graag tien keer of meer per dag willen spelen. Zeer korte spellen van één tot twee minuten zijn prima. Ruil speelgoed regelmatig om om ze interessant te houden, maar laat geen speelgoed onbeheerd achter dat kan worden versnipperd, op gegeten worden of waar ze verstrikt in raken. Controleer speelgoed regelmatig op tekenen van slijtage, en vervang deze indien van toepassing.

Krabpaal

Een katten krabpaal of krabton is onmisbaar voor iedereen die een of meerdere katten heeft. Er zijn zelfs verschillende krabpalen voor verschillende soorten katten. Door het hebben van een krabpaal kunnen katten hun energie kwijt. Daarnaast zijn er diverse krabpalen uitgerust met verschillende holletjes waarin ze lekker kunnen slapen. Voor meer informatie bekijk onze speciale krabpaal pagina met alle informatie hierover.

Catnip

De meeste katten in Nederland vinden catnip stimulerend. Het toevoegen van dit kruid kan het plezier van je kat enorm vergroten! Catnip kan in speelgoed worden gestopt of in ballen worden verpakt. Strooi het op een nieuw stuk krant of in een papieren boodschappentas of kartonnen doos om je kat uit te nodigen om ermee te spelen. Het is veilig voor je kat om kattenkruid in te nemen, vooral als het een biologisch geteeld merk is zonder toevoegingen. Lees ook ons compleet artikel over catnip.

Balspeelgoed

Ballen zijn ook erg aantrekkelijk voor veel katten. De manier waarop ze rollen over de vloer bootst de beweging na van rennende muizen of andere prooidieren die katten graag willen achtervolgen. Je kunt traktaties of kattenkruid in sommige ballen stoppen om het spelen meer lonend en opwindend voor je kat te maken. Andere ballen hebben belletjes of andere kleine objecten erin die geluid maken om de aandacht van je kat te trekken. Het enige nadeel van balspeelgoed is dat ze vaak onder de bank of ander meubilair belanden!

Food dispensing speelgoed

Bij veel mensen staat er altijd een bakje met eten klaar. Dit kan handig zijn als je de hele dag weg bent, maar het leidt er vaak toe dat katten meer eten dan ze zouden moeten. In plaats van het voer klaar te zetten probeer eens voedsel speelgoed om het voer op een andere manier aan je kat te “bezorgen”. Ze zal een beetje moeten doen voor haar maaltijden. Speelgoed dat voedsel afgeeft, kan ook katten vertragen die te snel eten en op deze manier zelfs meer activiteit gedurende de hele dag krijgen.

Richtlijnen voor het spelen

Om aan de natuurlijke instincten van je kat te voldoen, beschouw je elke speelsessie met je kat als een schijnvertoning van een prooi. Begin je kat te verleiden door het speelgoed zo te verplaatsen dat de prooi kan bewegen. Als je eenmaal de aandacht van je kat hebt, onthoud dan dat de prooi van de jager weggaat, dus laat het speelgoed in korte uitbarstingen van je kat vluchten om de jacht te activeren. Laat je kat uiteindelijk winnen door haar het speeltje te laten vangen en te “doden”. Je kat kan het speeltje vastpakken met haar voorpoten, bijten en kleine schoppen maken met haar achterpoten. Je kat laten ‘de moord beëindigen’ is voor een kat zeer de moeite waard. Sommige kattenexperts raden aan om het spel te beëindigen met een kleine traktatie.

Houd deze extra richtlijnen in gedachten wanneer u met uw kat speelt:

 • Ga in het tempo van je kat. Bied verschillende soorten speelgoed aan om erachter te komen welke favorieten zijn en welke spelstijl je kat het liefst heeft.
 • De instincten van je kat motiveren haar om in speelgoed te bijten terwijl je speelt. Dit is normaal gedrag, maar zorg ervoor dat je je kat niet aanmoedigt om ook in je vingers of handen te bijten. Vermijd daarom handschoenen of wanten waaraan speelgoed is bevestigd. Ze kunnen je kat leren dat het goed is om in menselijke handen te krabben en te bijten.
 • Als je kat te opgewonden raakt, kan ze een deel van haar energie naar je handen, voeten of naar andere dieren richten. Moedig het spel aan, maar neem een ​​pauze als de dingen te ruw worden. Laat je kat een beetje rusten en begin weer als ze rustiger is.
 • Vermijd het gebruik van laserlicht tijdens het spelen, omdat sommige katten gefrustreerd of geobsedeerd raken met het achterna zitten van een licht dat ze nooit kunnen vangen. Gebruik in plaats daarvan iets dat je kat kan vangen en bijten.
 • Probeer de speeltijd met je kat zowel ’s ochtends als’ s avonds en op verschillende dagen van de week in te plannen om erachter te komen wanneer ze het meest ontvankelijk en geneigd is om te spelen. Sommige katten houden van een stimulerend spel vlak voor het slapengaan. Andere katten spelen graag vlak voor de maaltijd. Als je met je kat speelt voordat je haar te eten geeft, bootst je een natuurlijke opeenvolging van kattengedrag na: ze gaat “jagen” en eten, en dan zal ze zichzelf waarschijnlijk verzorgen en eindigen met een lekker dutje.
 • Kies een plek om te spelen waar je kat zich veilig voelt en afleidingen worden geminimaliseerd.
 • Geef al je katten de kans om te spelen. Je moet ze misschien in verschillende kamers zetten en er individueel mee spelen.
 • Laat je kat niet spelen met scherpe voorwerpen of kleine voorwerpen die ze kunnen inslikken. Het spelen met elastiekjes, paperclips of plastic zakken kunnen gevaarlijk zijn.