Meteen naar de inhoud

Catnip voor katten

Wat is Catnip en hoe werkt het?

Veel katteneigenaren hebben gehoord van kattenkruid, maar weet je hoe het werkt of waarom je kat ervan houdt? Lees hier eens wat meer over catnip, wat het is en hoe je het kunt gebruiken voor je kat.

Catnip is een overblijvend kruid uit de mintfamilie met meer dan 250 soorten. Hoewel sommige katten niet geïnteresseerd lijken in kattenkruid, zijn de meeste katten er door aangetrokken. Algemene Catnip (Nepeta cataria) en Catmint (Nepeta mussinii) zijn de gemakkelijkst verkrijgbare soorten. Katten lijken het meest te genieten van de algemene catnip. Hoewel catnip-soorten meerdere aromatische oliën bevatten, wordt de actieve organische stof die verantwoordelijk is voor de effecten die we op katten zien nepetalacton genoemd.

Waarom houden katten van kattenkruid?

Katten inhaleren de aromatische oliën van kattenkruid, waar ze in contact komen met speciale receptoren in de neus van de kat. Deze receptoren zijn gekoppeld aan de hersenen en beïnvloeden het gedrag van de kat. Katten snuiven, wrijven, likken en kauwen catnip, waardoor meer van de vluchtige olie en de actieve stemmings veranderende stof nepetalacton vrijkomt. Tekenen kunnen variëren tussen katten, maar vaak veroorzaakt kattenkruid een staat van euforie of kalmte. Enkele van de meest voorkomende effecten van catnip op katten zijn de volgende:

 • 10-30% van de katten vertoont geen effect bij blootstelling aan kattenkruid
 • Zeer jonge kittens en oudere katten vertonen weinig tot geen effect en kunnen dit zelfs vermijden
 • Sommige katten lijken “bedwelmd” of “in extase” en kunnen gaan kwijlen of op de grond rollen. Er wordt aangenomen dat dit een soortgelijke reactie is die deze katten hebben wanneer ze worden blootgesteld aan de ‘feel good’ feromonen die vrijkomen tijdens seksuele activiteit
 • Sommige katten worden hyperactief met overmatig vocaliseren, jagen en jachtgedrag
 • Sommige katten kunnen tekenen van agressie vertonen

Katten hebben meestal 5-10 minuten ‘last’ van kattenkruid. De effecten slijten dan en komen  gedurende 1 tot 2 uur niet terug.

Hoe kan Catnip het beste worden gebruikt?

Als kattenkruid een positief effect op je kat heeft, kunt je het gebruiken als hulpmiddel bij de training of als incidentele traktatie. Enkele voorbeelden waarbij je kattenkruid kan toepassen:

 • Wrijf kattenkruid in de krabpaal van je kat om het gebruik aan te moedigen
 • Plaats kattenkruid in speelgoed om actief spelen en bewegen te bevorderen
 • Strooi kattenkruid in een nieuwe omgeving om verlegen katten zich op hun gemak te laten voelen
 • Gebruik kattenkruid in de draagtas of reismand om angst te verminderen en een kalmerend effect te creëren tijdens autoritten

Belangrijk is dat katten geen overdosis kattenkruid kunnen krijgen. Ze lijken te weten wanneer ze genoeg hebben gehad en zullen eventuele nieuwe aanbiedingen weigeren of de geplaatste kattenkruid na een tijdje verlaten. Het is niet schadelijk of verslavend voor je kat. Het is mogelijk dat overmatig gebruik in de toekomst tot een verminderde respons kan leiden en het beste is om maar af en toe kattenkruid te gebruiken.

Waar kan ik Catnip kopen of kweken?

Je kunt gedroogde kattenkruid kopen in dierenwinkels, evenals kattenspeelgoed waar al kattenkruid in zit. Catnip is mogelijk ook verkrijgbaar in een sprayvorm. Bestel hier direct jouw catnip.

Catnip is gemakkelijk te kweken en direct te koop bij de meeste kwekerijen in het kruidengedeelte. Het is beschikbaar als zaailingplanten of in zaadvorm, en kan het beste in het vroege voorjaar wordt geplant. De planten worden vrij groot en geven de voorkeur aan zandgrond en volle zon.

Zijn er andere planten die zich als kattenkruid gedragen?

Een recente studie heeft drie andere planten aangetoond die effecten hebben op katten die vergelijkbaar zijn met kattenkruid,

 • Silver vine (Actinidia polygama),
 • Tatarian kamperfoelie (Lonicera tatarica)
 • Valeriaanwortel (Valeriana officinalis)

Geen van deze planten bevatten nepetalacton, maar ze bevatten wel vergelijkbare stoffen.

De effecten van deze drie planten werden waargenomen op 100 katten. Plantaardig materiaal werd op een sok of stuk tapijt gewreven en aan de katten aangeboden. 79% reageerde positief op Silver Vine. Ongeveer de helft van de katten reageerde positief op de kamperfoelie en valeriaanwortel. Van de katten die niet op kattenkruid reageerden, reageerde bijna 75% wel op silver vine. Dit onderzoek heeft de deur geopend naar alternatieven voor kattenkruid voor die katten die geen effect hierop hebben.