Meteen naar de inhoud

Hoe kom je af van die vliegen?

Vliegen kunnen vervelende insecten zijn vooral als ze met velen zijn. In Nederland kennen we vooral de huisvlieg, bromvlieg, fruitvlieg, horzel, daas en de clustervlieg. De daas is een vlieg waarvan het vrouwtje kan steken omdat ze bloed nodig heeft.

Overlast van clustervliegen

Enkele vliegen veroorzaken waarschijnlijk weinig overlast, maar als ze in grote getalen zijn dan wordt het een probleem. Clustervliegen overwinteren in de winter en worden in het voorjaar actief. Ze vermenigvuldigen snel en voor dat je het weet zijn ze met duizenden. Ze concentreren zich op lichte en warme plekken. De vliegencyclus is uiterst kort in tijd. Binnen enkele dagen worden eitjes maden en die ontpoppen zich tot vliegen.

Vliegen en bacteriën

Vliegen zijn alleseters en leven van afval. Dit zijn voedselresten, maar ook rottende plantenresten of dierkadavers. Ze eten het afval, maar leggen daar ook hun eieren. Een vlieg kan in haar leven zo’n 1000 eieren leggen. Doordat vliegen leven van afval dragen ze slechte bacteriën en die kunnen ze overbrengen op voeding wat je eet. Vliegen kunnen de gevaarlijke salmonella of E-coli of zelfs cholera veroorzaken.
De daas en stalvlieg steken en dat kan een allergische reactie veroorzaken bij mens of dier.

Horren en een plakstrip

Voorkomen is beter dan bestrijden. Het gebruik van horren is een probaat middel om te voorkomen dat vliegen binnen kunnen komen. Het regelmatig schoonmaken van de woning is effectief vooral etensresten, fruit en afval op tijd verwijderen. Met een vliegenmepper bestrijd je mogelijk enkele vliegen als je behendig genoeg bent. Vliegen hebben namelijk een ruim gezichtsvermogen door de facetogen. Een vliegenvanger plakstrip helpt ook. Door de zoete stofgeur worden de vliegen gelokt en blijven ze kleven aan de strip.

Betreft het clustervliegen dan is de overlast van vliegen lastiger te bestrijden. Clustervliegen markeren namelijk de plek waardoor ze elk seizoen terugkomen. Een professioneel bestrijdingsbedrijf zal eerst de bron bepalen en vervolgens met insecticide de vindplekken besproeien. Het is een chemisch bestrijdingsmiddel dus bij de toepassing is voorzichtigheid geboden. Goed ventileren is dan noodzakelijk.