Meteen naar de inhoud

Belangrijke zaken om over na te denken bij de aanschaf van een konijn

Konijnen zijn hartstikke leuk! En nog leuker om er elke dag van te genieten en mee te spelen. Konijnen geven veel gezelligheid en naar ze kijken geeft enorm veel plezier. De diertjes kun je in je tuin houden maar ook in huis is het heel goed mogelijk. Niet voor niets staat het konijn op de derde plaats als huisdier.
Je moet natuurlijk wel goed weten waar je aan begint. Niet zomaar denken dat die er schattig en snoezig uitziet en daarom wil je er eentje. Een konijn alleen is zielig en zal wegkwijnen van verdriet zo alleen in zijn hok in de tuin. Als je dus een konijn wil, koop dan een stel konijnen zodat ze een soortgenootje hebben om mee te spelen. Ze moeten dan wel goed de ruimte hebben en daarvoor kun je een konijnenhok kopen.

De reden
Bedenk even goed waarom je konijnen wil kopen. Wat is de reden? Wil je knuffelen en veel met een konijn in je armen zitten en rondlopen? De meeste konijnen houden er echter niet zo van om te worden vastgehouden, het zijn geen schootdieren. Konijnen die een beetje gewend zijn aan mensen vinden het wel heel gezellig als je naast ze in het gras komt zitten. En even te aaien. Ook vinden ze het helemaal niet erg als je een tijdje lekker naar ze zit te kijken. Ze kunnen namelijk heel grappig rondrennen.

Ruimte
Konijnen zijn groepsdieren. Een hok voor minimaal twee dieren is dus een vereiste. Ze moeten er lekker languit in kunnen liggen en op hun achterpoten kunnen staan. De konijnen moeten er heen en weer in kunnen lopen en, jawel, er moet een toilethoekje in zitten. Maar konijnen moeten ook echt de ruimte hebben om te kunnen rennen en springen. Dat kan zowel buiten als binnen. Een grote woonkamer vinden ze heerlijk! Pas dan wel op met elektriciteitsdraden, zorg dat die goed weggewerkt zijn. Konijnen houden kost tijd, geld en vergt aandacht. Je moet ze goed verzorgen en ook moet je denken aan de andere huisdieren in de buurt. Als je buren bijvoorbeeld een hond of katten hebben moet je ervoor zorgen dat de konijnen een goede schuilplaats hebben. De buren hebben geen last van je konijnen.