Meteen naar de inhoud

Een evenwichtig dieet voor katten

Ga naar je plaatselijke dierenwinkel of supermarkt en je zal worden geconfronteerd met een heel gangpad vol kattenvoer! Met zoveel verschillende soorten en merken kan de keuze overweldigend zijn. Dus hoe weet je welk voer je je kat moet geven?

Een evenwichtig dieet

Net als mensen hebben katten een uitgebalanceerd dieet nodig met de juiste hoeveelheid van voedingsstoffen, dus is het het beste om je te houden aan de bekende merken voor huisdieren. Dat bevat namelijk alles wat katten nodig hebben om fit en gezond te blijven.

Katten hebben een hogere eiwitbehoefte dan veel andere zoogdieren en dus moeten ze meer vlees eten om aan deze behoeften te voldoen. Het is echter niet nodig om je kat volledig zelfgemaakt of vers voer te voeren, tenzij dit wordt aanbevolen door je dierenarts om medische redenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat je kat steeds diarree heeft of moet overgeven. Het kan zijn dat de dierenarts eerst probiotica voor je kat voorschrijft en dat je daarna over moet stappen naar ander voer.

Het is erg moeilijk om een goede balans van eiwitten, vitamines en mineralen te vinden. Een onevenwichtig dieet kan groei problemen veroorzaken en/of medische aandoeningen.
Als je je kat (compleet) kattenvoer geeft van een gerenommeerd merk, is het niet nodig om je kat een vitaminesupplement te geven tenzij dit geadviseerd wordt door je dierenarts.

Als je een kat hebt geadopteerd, is het verstandig om hetzelfde voer aan te houden dat ze gewend zijn. Een plotselinge verandering van voer kan maagklachten veroorzaken. Als je toch wilt veranderen van kattenvoer kun je het nieuwe voer langzaam introduceren door het te mengen met het oude voer gedurende een periode van een week of meer.

Vergeet niet dat je kat …

  • een carnivoor is en daarom zijn aminozuren moet hebben zoals taurine die alleen in vlees te vinden is, dus ze kunnen niet vegetarisch worden.
  • geen hondenvoer mag krijgen. De balans van ingrediënten is niet geschikt voor het spijsverteringsstelsel van katten en biedt niet alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft.
  • houdt van eten, drinken en een toilet op verschillende plaatsen. Een kat kan het water vermijden omdat ze denken dat het besmet is met afval van hun prooi, dus zet het water niet in de buurt van een voerbak en verplaats de kattenbak niet in de buurt van zowel de voedsel- als de waterkommen
  • eet liever niet in de buurt van andere katten. Heb je meerdere katten in huis probeer dan de voerbakjes op verschillende plaatsen in het huis te zetten zodat de katten niet met elkaar gaan vechten.

Droog of nat voer?

Je kunt je kat nat of droog voer geven, of een combinatie van beide.

Nat voer

Deze zijn normaal gesproken verkrijgbaar in blikken of zakjes. Nat voedsel is zacht en er zijn veel verschillende smaken om uit te kiezen. Op deze manier kun je heel makkelijk uitproberen wat je kat het lekkerste vind. Of misschien is het wel een moeilijke eter.

Natvoer uit blik is belangrijk voer voor katten, als je kat slecht drinkt of gebitsproblemen heeft kun je beter natvoer geven dan kattenbrokken. Natvoer vinden katten enorm lekker om te eten. Daarnaast bevat het de nodige dierlijke eiwitten, die ervoor zorgen dat je kat sterk en gezond blijft.

Er zijn allerlei merken natvoer te verkrijgen, zoals Almo Nature, Gourmet en Joline. Hoeveel en welk natvoer je geeft aan je kat, hangt heel erg af van het kattenras, de leeftijd van je kat en de grootte van je kat. Natvoer is er in allerlei enorm lekkere smaken voor je geliefde kat. Denk bijvoorbeeld aan sardientjessmaak, of de smaak van kipdrumsticks. Zelfs apartere smaken als kreeft, zeewier/tonijn en kip/pompoen zijn verkrijgbaar in onze webshop. Als dat niet smullen is!

Droog voer

Deze kunnen voor veel eigenaren een praktische keuze zijn als ze de hele dag buitens huis zijn. Je kunt ze de hele dag laten liggen voor je kat om aan te knabbelen en kan goed zijn voor de tanden en het tandvlees. Probeer ook eens voedingsballen te gebruiken om het voer in te doen. Op deze manier heeft je kat meteen wat te doen tijdens het eten en kan de verveling tegen gaan. Als je kat echter een medische aandoening heeft waarbij er meer water gedronken moet worden, zoals urineproblemen, kan je dierenarts voorstellen om droog voer te vermijden en alleen nat voer te geven.